Bekkenfysiotherapie

Wanneer wordt bekkenfysiotherapie toegepast?

De bekkenfysiotherapeut richt zich op problemen in het hele gebied van de lage rug, buik en bekken, die zowel bij vrouwen, mannen als kinderen voorkomen. De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen draagt, zorgt voor opening en sluiting van de bekkenuitgang en bijdraagt aan stabiliteit van het bekken. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met buik- en rugspieren: ze hebben een belangrijke functie in het bewegingsmechanisme en het voorkomen van rug- en bekkenpijn. Een verstoorde functie is merkbaar door ongewild verlies van urine en/of ontlasting, niet te onderdrukken plasaandrang of overmatig toiletbezoek.
Andere symptomen zijn pijn in de onderbuik, bij het stuitje of schaambeen, of verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen. Slecht functionerende spieren kunnen ook seksuele problemen veroorzaken.

Het ontstaan van deze klachten

Vaak is onwetendheid de oorzaak. De klachten ontstaan vaak na een verkeerde manier van plassen of ontlasten, na blaasontsteking, een buik- of prostaatoperatie, zwangerschap of bevalling. De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en gebruiken van alle relevante spieren rondom het bekken, soms met gebruik van speciale apparatuur. Ook geeft hij/zij advies over gebruik van hulpmiddelen, zoals b.v. een bekkenband. Bij gezonde, zwangere vrouwen heeft de therapie vooral tot doel het actief blijven, om optimaal te kunnen functioneren.

Voorbeelden op een rijtje wanneer bekkenfysiotherapie is gewenst:

De spieren van lage rug, buik en bekken spelen een rol bij houding en beweging en hebben een belangrijke taak bij het plassen, ontlasten en vrijen. Klachten komen voor bij zowel mannen, vrouwen als kinderen.Praktijk voor Fysiotherapie Lammers en Hompes Nieuwstraat 27 6021 HP Budel tel. 0495 49 23 29 info@fysiobudel.nl